Перперикон – фоторазходка из древността

Перперикон е древен археологически комплекс в Родопите

Свещеното място е обитавано още преди 8000 години. По-късно, траките изграждат тук своя свещен град Перперек, след тях римляни, византийци и българи намират магията в него.
В Перперек е светилището на Дионис, мястото където Александър Македонски получава предсказание, че ще завладее света.
И така до 14-ти век, в който турците го унищожават и превръщат обитателите му в роби.

Историята на Перперикон е съживена, благодарение на българските археолози Стамен Михайлов, Иван Балкански, Николай Овчаров.

Разкопките в археологическия комплекс през 20-ти век разкриват структура от 4 части – крепост Акропола, непосредствено под нея светилище – дворец, а от двете страни – южно и северно предградие.

Перперикон се намира на 20 километра от Кърджали и на 270 км. от София.
Ако пътувате от столицата, най-краткия път е през Пловдив и Асеновград – около 250км. Ако изберете този маршрут, ще ви трябват около 4 часа за да стигнете.

По-дълго – 270км., но и по-бързо е по магистралата през Димитровград, после през Хасково. По този път ще стигнете до Перперек за по-малко от 3 часа.
Целият път е оличен, с нов асфалт и без дупки.
PerperekPerperikon
На Перперикон е слънчево… Подсигурете се с шапки, слънцезащитен крем и вода.

Комплексът е отлично разработен – изградени са каменни алеи и дървени мостове, които улесняват обиколката му.
Входът е 6 лева, можете да си осигурите и екскурзовод с беседа срещу 30 лева.

Има голям и удобен паркинг, на който можете да оставите колата си срещу 1 лев. На него има химически тоалетни, но е напълно вероятно пазачът на паркинга да не благоволи да ги отключи, така че… ще се криете из рехавите горички и високата трева за да се облекчите.

Освен няколко сергии с китайски боклуци, други търговски обекти в комплекса няма. Ако искате да изпиете чаша бира или да хапнете салата преди или след обиколката, ще трябва да го направите на 6 километра, в прекрасния крайпътен хотел ресторант – Вили Перперешка река.

Обиколката на комплекса ще ви отнеме между час и два, а историята ще бъде допълнена с прекрасни гледки от хълма към заобикалящите ви Родопи.
Перперикон работи всекидневно, от 9 часа сутринта. Най-удачно е да го посетите в сух, слънчев ден през пролетта или есента, когато слънцето не е много жарко.

[adinserter block="3"]