Balos Beach, перлата на Крит

В северозападната част на Крит, зад километри трудно проходим лунен пейзаж е скрита перлата на Крит – лагуната Balos и малкият остров Gramvousa с древна венецианска крепост.

Цялата територия наоколо е включена в програмата Натура 2000. На километри не се строи, няма и асфалтирано шосе, а само труднопроходим планински път.

Най-лесно е да посетите Balos с някоя от многобройните екскурзии с корабчета, които тръгват от малкото градче Kissamos.
Имате богат набор от възможности – фериботи, побиращи 1200 пътника, по-малки корабчета, лодки и даже ветроходни яхти.

За нашето посещение избрахме най-приятния вариант – с 12-метровата платноходка Fantasia.

Капитаните Елени и Йоргос направиха повече от максималното за да осигурят един незабравим морски ден на малката ни компания (двама българи, двама холандци и двама поляци) – тюркоазена вода, бели плажове, древната крепост Gramvousa, курсове по ветроходство и управление на 12-метрова платноходка, страхотни кулинирни вкусотии като паста с морски дарове, гръцка салата и десерти.

Balos Beach е невероятен. Многократно е избиран за най-добрия плаж на Гърция и редовно попада сред топ плажовете в света.

Лагуната е нещо, което трудно може да се опише със снимки, камо ли с думи. Отляво, отдясно – тюркоазена вода и прекрасни плажове.

За десерт, посещение на остров Gramvousa, намиращ се съвсем близо до Balos. И тук има прекрасен плаж, но акцента е древна венецианска крепост, до която се стига по стръмна пътека със стълби за около 20 минути под жаркото слънце.

Гледките отгоре са невероятни. Обърнете внимание и на каперсите, които растат навсякъде в крепостта. А ако имате късмет, може да зърнете и див заек.

Balos Lagoon и остров Gramvousa е задължителна дестинация номер 1 при посещение в Крит.

Не го пропускайте, с корабче или с кола, но имайте предвид, че пътят е черен и е добре да е по-високопроходима, а паркингът е много претъпкан и на половин час от лагуната. А и с корабче ще видите и невероятната Gramvousa.

[adinserter block="3"]