Добри ресторанти за вечеря в Китен

В Китен не всички ресторанти са за любители на потната чалга. Стотиците заведения в центъра всячески се опитват да ви убедят в противното.
Но… не се предавайте!
Има невероятно красиви заведения, с приятна обстановка и тиха музика. Кои са те?

Ресторант Рибарски Хан – Китен

Ribarski han - Kiten
Изискан ресторант, с прекрасна, антична атмосфера. Изключително нехарактерна и стилна обстановка за Китен. (заглавната снимка също е от това заведение)
Намира се близо до брега – между северния край на южния плаж и хотел Марина.
Вниманието ви веднага ще бъде грабнато от езерцето с витата стълба в средата, красиво изрисувания таван, пищната тропическа зеленина, издълбаното в скалата каменно сепаре, страничното фонтанче, потънало в растителност.

Менюто предлага богата рибна гама и не само това. За съжаление, не мога да кажа, че нещо е особено вкусно – откъм храна – посредствена претенция. Завехнала зелена салата с необелени дребни скариди и пъпеш… кому е нужно това? Изключение правят пикантните ароматни рапани – пробвайте ги, много са крехки.
Но обстановката и стила компенсират. Писнало ви е от чалгарите на двете главни улици – елате в Рибарски Хан и се потопете в прекрасната му атмосфера. Пък ако останете гладни – ще компенсирате по-късно с дюнер или палачинка от сергиите 🙂
Restaurant Ribarski Han
Логично за заведение с претенции, масите са на завидно разстояние една от друга и осигуряват необходимия комфорт и уединение за отделните посетители. Персоналът е с моряшки униформи, старае се и се справя, докато е празно, но запълнят ли се 3-4 маси… веднага проличава, че ви обслужват 15-16-годишни хлапетии, а не виртуози в предлагането на храна и напитки.
Цените са доста високи, но обстановката ги заслужава.
Телефон за връзка: +359888229155; Местоположение


Ресторант Скалите – Китен

Restaurant Skalite - Kiten
Уау – тази година, за мен това беше заведение номер 1 в Китен. Заради изключителната гледка и местоположение, заради отличния екстериорен дизайн, заради простора между масите.
Ресторантът или по-правилно е да се каже бистрото е с много голяма площ и малко маси, ако търсите уединение, тук ще го намерите. Някои от масите, надвиснали над морето са на повече от 10 метра от съседи. Музиката е тиха и приятна, единственото място, на което чух рок.

Яденето не е нищо особено, менюто е бедно, изборът на алкохол – ограничен. Но… Гледката и Обстановката – страхотни
Барът на Скалите е най-романтичното място за посрещане на залеза:
Skalite - Kiten
Плюсове на Скалите:
+ Страхотна гледка
+ Пак Страхотна гледка
+ Чудесно оформление на масите и цялата площ на ресторанта
+ Малко маси, не се чувстваш като сардина в консерва
+ Ниски цени
Минуси на Скалите:
– Скромно меню
– Бавно обслужване от кухнята
– Трудно откриваемо – в края на северния плаж, тръгнете към Зангадор, подминете го и повървете още 100 метра за да стигнете до Скалите
Телефон за връзка: +359888516281; Местоположение


Ресторант Горски Рай – Китен

Restaurant Gorski Raj - Kiten
Голям ресторант със зелена градина с големи дървета, предполагащи, че сте сред прохладна планина, а не на море, покрита дървена тераса на 2-ри етаж и китна градина с бар.
Намира се на входа на Китен, преди автогарата.
Много приятна обстановка, добро меню със специалитети на скара с дървени въглища, прилично и бързо обслужване. Цените са височки за Китен, но нищо фрапантно.
Гористата градина, дала име на заведението подлъгва, че предоставя повече хлад от останалата част на Китен, но… това не е така – жегата е навсякъде 🙂

Честно казано, малко се заседяхме в Горски Рай и си тръгнахме рано – към 22:30, така че нямам задълбочени наблюдения, но мисля, че ресторантът заслужава внимание.
Докато бяхме в него имаше тиха, ненатрапчива българска естрада, но не знам дали с разгара на вечерта не се увеличават и децибелите.
Телефон за връзка: +3598878426431; Местоположение


Ресторант Beer House – Китен

Beer House - Kiten
За да се отбележи, че все пак съм в Китен, направих опит с една от популярните кръчми на главната улица – Beer House. Подмамен от името, зажадняло поисках наливна Вайс бира. Да бе…
Ок, задоволих се с чаша узо и 2-3 Ариани.

Менюто за храна е абсурдно – сигурно има 1000 манджи.
Лично мен, подобни километрични списъци ме изнервят и депресират. Кому са нужни 60 вида неясни салати или 20 специалитета, съдържащи еднакви съставки и различни имена…
Отделно грамажите – прекалени – чинии с огромен диаметър, препълнени с връх, подтикващи към затлъстяване 🙂
Плюсове на Beer House:
+ Най-вкусната кухня, която опитах в Китен. Не знам дали някога съм хапвал толкова крехко свинско, като това в Моравски специалитет.
+ Най-доброто обслужване в Китен. Да не си помислите нещо форсмажорно, не, просто на другите места е трагично, докато в Beer House сервитьорите са на едно нормално равнище. Храната идва бързо, има човек, който да мине покрай масата и да попита искаш ли още една бира.
С всяка поръчка се носи и разпечатка с цената й и общата сметка до момента, което изключва надписване, абе.. като за Китен е на топ ниво сервиза.
+ Огромен избор и големи порции
+ Ниски цени на фона на големината на порциите
Минуси на Beer House:
– Неприятна обстановка – максимално наблъскани маси, с цел повече клиенти, а не приятна атмосфера. За мен, това е един от основните атрибути, по които се определя класата на заведението – колкото повече маси и места на единица площ, толкова по-малко класа и предпоставки за приятно изкарване. Е, по тази скала Beer House гони дъното…
– Много е топло – разположението в центъра на Китен и яко наблъсканите маси не могат да се компенсират с 2-3 таванни вентилатора. Предимство – ако солницата се е овлажнила, няма проблем – може да подправите салатата със струйка пот…
– Ненужно голямо меню и порции. Това по-горе го включих в плюсовете, сега го слагам и в минусите 🙂 Хора разни…
Телефон за връзка: +359887450765; Местоположение

[adinserter block="3"]

2 thoughts on “Добри ресторанти за вечеря в Китен”

  1. Аз бих препоръчал на всеки да пробва едно заведение което са го открили тази година и смело мога да кажа, че на място с по добра кухня в Китен не съм попадал. Заведението се казва Тропикана и се намира до входа на плаж Атлиман, точно до супермаркет Вокал. Ако някой реши да го посети задължително да пробва рибата която е приготвят на барбекю, по вкусно приготвена риба не съм ял никъде в Бг.

  2. Бих препоръчал също Нимфа страхотна кухня малко маси без чалга 👍👍👍

Comments are closed.