Таормина – романтично кътче от рая в Сицилия

Таормина

Денят ни започва с ранно ставане в Агридженто, вкусна закуска в хотела и хайде – раниците на гръб и бегом към автогарата…
Сицилия е далеч от идеала за уредена страна с добър обществен транспорт. И придвижването от Агридженто до новата ни цел не е особено приятно.
Първоначално, пътуваме с автобус до летището в Катания. Оттам пък се качваме на друг автобус за Таормина – общо около 5 часа път.
Автобусът от Катания до Таормина е истинско изпитание за нервите на всеки шофьор – тесни и стръмни улички, широки по 4-5 метра, с 360-градусови завои и натоварено движение…
Е, все още е обяд, а вече сме и в Таормина. Това е световно известен сицилиански курорт. Място с неземна красота, едно от най-красивите и уникални кътчета на планетата.
Разположен е на стръмен хълм над искрящи плажове и лазурно море.
Taormina - улицата от автогарата

Taormina – улицата от автогарата

Автобусът ни оставя близо до центъра на града – оттук, нататък – пеша.
Taormina - гледки към морето Taormina - изглед Taormina - гледки Taormina - морето

Таормина – гледки към морето

Накъдето и да погледнеш, очите ти са пълни с шеметни гледки на синьо море, плажове и хубави хотели.
Taormina - Teatro Antico di Taormina Таормина - античният амфитеатърTaormina - Teatro Antico di TaorminaTeatro Antico di Taorminaантичният амфитеатър в Таормина

Teatro Antico di Taormina

Най-известната забележителност в града – Teatro Antico di Taormina. През деня, гръцкият амфитеатър е отворен за посещения. Красота, същетаваща величествени останки с приказни гледки към морето и вулкана Етна.
А пък вечер, античният амфитеатър се превръща в сцена на опери, концерти и театри. Когато ние бяхме в Таормина, сцената беше за Skunk Anansie – гологлава черна изпълнителка на рок музика.
Въпреки, че това е моят тип музика, тази певица ми е антипатична и решихме, че няма да си губим времето с посещение на концерт.
Chiesa Taormina

Chiesa Taormina

Църквата на централния градски площад. Намира се по средата на главната улица – corso Umberto, на прекрасен площад – от едната страна е църквата, а от другата – гледка към безкрайното море и плажове.
Целият площад е изпъстрен с красиви кафета и ресторанти, които е добре да избягвате… В намиращия се отстрани Wunderbar, чаша Просеко струва скромните 8 евро, а малко уиски гони 20 евро. Пресилено и прекалено туристическо…
Taormina - Garden of Villa Comunale Garden of Villa ComunaleTaormina - Giardini della Villa Comunale Giardini della Villa Comunale

Garden of Villa Comunale

Giardini della Villa Comunale – Страхотен парк с причудливи постройки, интересна растителност и незабравими гледки.
По пътеката към Santuario Madonna della Rocca

По пътеката към Santuario Madonna della Rocca

На скалите над Таормина е кацнала църквата Santuario Madonna della Rocca. А до нея е един от най-популярните ресторанти в града – Al Saraceno.
За да стигнеш до него трябва или да полваш автобус, минаващ нарядко или да се качиш по панорамна пътека с около 500 стъпала.
Ние разбира се избрахме панорамната пътека и не съжалихме – гледките са… страхотни.
Al Saraceno Al Saraceno - view to Etna Al Saraceno - sea view

Al Saraceno

Вече сме в ресторант Al Saraceno. Гледки от масата ни – виждат се на длан както вулкана Етна, така и крайбрежието под Таормина.
Al Saraceno - food Restaurant Al Saraceno - food Al Saraceno Restaurant - food

Al Saraceno – храната

Разбира се, един ресторант, освен гледка трябва да предлага и вкусна храна, и добро обслужване за да е насладата пълна. За храната, да кажем, че е със задоволително качество, но от обслужването може да се желае още много…
По пътеката между Таормина и Santuario Madonna della Rocca

По панорамната пътека към Таормина

Похапнахме добре, време е да подхващаме 500-те стъпала надолу към Таормина. На снимката се вижда амфитеатъра, осветен в розово – червена светлина. Концертът на Skunk Anansie вече е започнал, чува се учудващо добре.
corso Umberto corso Umberto Taormina

corso Umberto – Taormina

Минава 1 часа след полунощ. Главната улица на Таормина – corso Umberto е препълнена с хора.
Интересен и наситен с красота ден. Наближава 2 часа, време е за спане, защото утре продължаваме към Сиракуза.

[adinserter block="3"]