Сиракуза – градът на Архимед. История, стил и море

Сиракуза

Поредната сицилианска перла. Градът има 2 основни забележителности.
Първата е археологическия парк, в който ще намерите изкуствената пещера, кръстена от Караваджо Ухото на Дионисий, римски колизеум и страхотен гръцки амфитеатър.
Втората е старият квартал Ortigia, намиращ се на полуостров. Място със страхотна италианска атмосфера, тесни улички и грандиозни площади.

Пътят от Taormina до Siracusa ни отне около 4 часа. През цялото лято, влаковите релси между Сиракуза и Катания бяха в ремонт, така че единствения начин да пътуваме беше с 2 рейса през Катания.
Автогарата в Siracusa е разположена в новия град, на около 2км. от мястото, на което отиват всички туристи – старият град на полуостров Ортиджия.
Мисля, че има безплатен автобус от автогарата до Ortigia, но не е проблем да се разходите и пеша – пътят не е много, минавате през централните градски улици и е приятно.

За двудневния ни престой бяхме резервирали апартамент, в сърцето на Ортиджия – характерно и красиво място на тясна, стара уличка.
Улицата с апартамента ни в Ortigia, Siracusaулица в Ortigia, Siracusa

Улици в Ортиджия, Сиракуза

Страхотни тесни улички из стария квартал на Сиракуза – Ortigia
Solarium Forte Viglienaплаж в Сиракуза sandy beach Ortigia Siracusa

Solarium Forte Vigliena

В самия град плажове няма. Но на полуострова Ортиджия, където се намира стария град и всичко най-интересно в Сиракуза все пак има 2 местенца, на които човек може да се топне в топлото, приветливо море.
Едното от тях е малък, тесен пясъчен плаж. Не ми допадна особено, през голяма част от деня е в сянка.
Второто е комбинация от скали и изкуствена платформа. Много красиво и интересно.
Апартаментът, в който спахме беше само на 2-3 минути от Solarium Forte Vigliena и всяка сутрин, преди разходките се топвахме в морето.
della Nativita di Maria SantissimaDuomo di Siracusa

Duomo di Siracusa

Централният площад на полуостров Ортиджия в Сиракуза с катедралата della Nativita di Maria Santissima – много интересно и красиво място, както през деня, така и привечер.
Всяка вечер, на площада се събират сицилиански двойки и организирано танцуват за удоволствие.
Santuario della Madonna delle Lacrime - Our Lady of TearsSantuario della Madonna delle Lacrime Siracusa Our Lady of Tears Siracusa

Santuario della Madonna delle Lacrime – „Our Lady of Tears“

Много интересна, модерна църква, отворена през 1994 година. Височината й е 102 метра. Архитекти на църквата с авангардна и причудлива форма са французите Michel Arnault и Pierre Parat.
В Santuario della Madonna delle Lacrime се пази статуя на Мадоната, която в продължение на 5 дни през 1953 г. е плакала (29 август 1953 г.). Направеният химичен анализ на сълзите Мадоната е доказал, че те са много подобни като състав на човешките сълзи.
Изключително въздействаща архитектура с две нива – долно и горно.
Parco archeologico della Neapolis SiracusaParco archeologico della Neapolis Parco archeologico della Neapolis 1 Parco archeologico della Neapolis 2 Parco archeologico della Neapolis 3

Parco archeologico della Neapolis

Археологическият парк в Сиракуза. Разположен е в новата част на града, на около 2 км. от полуостров Ортиджия и стария град.
На голяма площ са разположени няколко интересни археологически забележителности.

Толкова от Сиракуза, един прекрасен град с много история, добри ресторанти и топло море. В следващата част, отиваме към Катания.

[adinserter block="3"]