Катания – сицилианската кухня и вулканът Етна

This post is also available in: enEnglish

Катания

Предварително бях настроен негативно и по план смятахме да пропуснем Катания. Но… се намесиха италианските железници, които затвориха за ремонт ЖП линията от Сиракуза до Катания.
Така, плановете ни да вземем директния нощен влак от Сиракуза до Неапол пропаднаха и последният ни сицилиански ден прекарахме в Catania.
За което не съжалявам, градът и центърът му ми допадна много. Освен като отправна точка за посещения на най-високи действащ вулкан в Европа – Етна, той е интересен и сам по себе си.

След 90-минутно пътуване с автобус от Сиракуза пристигаме в центъра на Катания. Автобусите спират на автогарата на площад Архимед – близо до централната гара на града и на около 1.5 – 2 километра от центъра.
Catania

Катания – разходка по централните улици

Все още няма 12 часа, а имаме цял ден пред нас – нощният влак към Неапол тръгва чак в 10 вечерта. Неприятна изненада – малката гара в Катания не приема багаж, така че се очертават 12 часа в 40-градусовата жега с раници на гърба…
по улиците на Catania Catania streets Университета в Catania Площад в Catania с характерна черна настилка от Етна

Катания – централните улици с красива черна каменна настилка от вулкана Етна

Централните улици и площади в Катания са много характерни със сивкаво – черния си паваж – гладък и излъскан от времето, много красив и даващ уникален облик на града.
Catania amphitheatreCatania walkingwalking in Catania

Catania – римски амфитеатър в центъра

Скритото бижу на Катания – запазен амфитеатър в самия център, заобиколен от по-нови сгради. Много интересна комбинация между античност и градска среда. Ако не знаете какво търсите, трудно ще го намерите – входът му е през модерна жилищна сграда, зад която е скрит.
Магично място.
Catania central square

Централният площад в Катания

Катедралата на Катания и красивият централен площад с обелиск и слон от характерния черен камък от вулкана Етна.
Горещият ден е към своя край, уморени, но доволни поемаме към гарата, нощния влак до Неапол и самолета към София.

12 незабравими дни в слънчева Сицилия, изпълнени с приключения, красиви гледки и вкусна храна.

[adinserter block="3"]